Vandaag les 8 van Lente 1 programma van Promiseland voor de Formule 1 jongens van de Jonah gemeente in Ede. Het gaat over "De Grote Opdracht" - het zendingsbevel, maar vooral ook om de vervulling met de Heilige Geest. Handelingen 1 geeft aan dat de discipelen niet alleen een opdracht kregen om uit te gaan om discipelen te maken maar dat ze eerst moesten wachten op vervulling van de belofte. Dus het wachten was eigenlijk de oorspronkelijke opdracht.

Vandaag een quiz. Jongens in een kring, in het midden een stapeltje houtjes. Vier tweetallen (8 jongens) en daarmee vier kleine groepjes (groen, blauw, rood en geel). Ik stel een vraag en roep een vertegenwoordiger van twee groepjes. Wie het antwoord weet moet eerst een houtje uit de stapel halen zonder dat die omvalt en boven op de stapel leggen, en mag dan het antwooord geven. Vragen gaan over:

  • Pasen: waar komt dit vandaan? (Joods feest - uittocht uit Egypte)
  • Overeenkomst Joodse en Christelijke Pasen (lam - bloed - vrijheid)
  • Leiding van de club (drie namen opnoemen)
  • Wat is de Grote Opdracht?
  • Wat moesten de leerlingen doen vóórdat ze de opdracht moesten uitvoeren? (wachten)

Ik laat twee kinderen een toneelstukje opvoeren waarbij ik vertel en zij moeten toneelspelen wat ik vertel. Een rijke man heeft twee werknemers. Die passen op de bijen. Maar één van de werknemers wordt gestoken door een bij en blijkt allergisch te zijn en begint te stikken. Ze lopen naar de baas en die geeft hen "de opdracht" zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Maar hoe? Met de auto van de baas. Zij krijgen de sleutel. Een dikke BMW. Maar auto start niet. Alles wordt nagekeken terwijl het natuurlijk erg slecht gaat met de allergische medewerker. Wat is probleem? Eén van de kinderen merkt op dat er misschien geen benzine is.

Uitleg ligt voor de hand: je kan wel een opdracht hebben en een mooie auto en andere middelen om de opdracht uit te voeren maar zonder "brandstof" (Heilige Geest) gaat dit niet lukken. Goed is in gesprek te gaan via vragen als: wie zou er een opdracht van God willen ontvangen? Wie zou de Heilige Geest willen ontvangen? Dat lijken grote vragen (dat zijn het ook) maar waarom er niet over praten?

Daarna biljartstok + bal en honkbalknuppel + bal op de grond gelegd. Welke combi laat het beste zien hoe God ons de wereld instuurt? Jongens komen met allerlei ideeen. Knuppel en bal omdat die bal daarmee erg ver weg geslagen kan worden. Mijn opmerking: waarom is dat belangrijk? Ede is toch net zo belangrijk als China? Biljartstok en bal omdat de éne bal de andere raakt en er dus iets wordt overgedragen (kracht). Vond ik een mooi idee van de jongens. Mijn eigen idee: de biljartstok en bal omdat dit preciezie werk is. Ook omdat je alle tijd moet nemen voordat je de bal raakt en God ons opdraagt te wachten. De Grote Opdracht is geen haastwerk en vraagt afhankelijkheid van God.

We spelen een spelletje biljart. Komen niet meer toe aan een basebal game. Tot volgende week, dan gaan we verder met dit thema.