kerst stal bethlehem geboorte jezus 2016

Dag allemaal,

Over een week wordt er over de hele wereld kerst gevierd. Dat gebeurt op allemaal verschillende wijzen. Dat is mogelijk niet zo'n probleem. Maar ik denk dat we ons wel steeds meer moeten gaan afvragen waaróm er kerst wordt gevierd, en waarom wij zelf kerst vieren.

Deze week hoorde ik van een collega dat hij mee gaat zingen in een kerstkoor. En hij legde me uit wat een grote onzin hij het allemaal vond dat er gezongen wordt over een baby die geboren werd in een kribbe. Vandaag keek ik naar het Jeugdjournaal en ook daar was aandacht voor kerst. Kinderen werd gevraagd hoe belangrijk het was dat ze met kerst een nieuwe outfit zouden hebben. 70% van de kinderen vindt dat belangrijk. Ik ben bang dat als we diezelfde kinderen gevraagd hadden waarom we kerst vieren, dat dan heel wat minder dan 70% van deze kinderen zou zeggen dat het om de geboorte van de Messias gaat.

Dus vandaag geef ik aandacht aan kerst bij de kinder club in Ede. En dan met name aan de boodschap van kerst. Kerst zou niet bestaan zonder de geboorte van Jezus. Het jaar 2016 zou niet eens bestaan zonder de geboorte van Jezus. Morgen wil ik het op de volgende manier proberen.
Ik deel de groep in vier kleine groepjes en per groepje moeten ze punten verzamelen. Voor elk goed antwoord krijgen zij een punt, voor elk origineel antwoord, voor elke unieke ingeving, voor elke creatieve uitleg, enzovoorts. Als we de tijd hebben en als er genoeg aandacht is dan ga ik hen vier kleine verhalen vertellen. Na het vertellen van één verhaal, moeten ze als groepje antwoord geven op de vraag: wat heeft dit verhaal met kerst te maken. Elk groepje even overleggen en vervolgens krijgt ze allemaal de gelegenheid om hun uitleg te geven.

Op dit moment denk ik aan de volgende vier verhalen:

1. Het jongetje dat in de kuil viel
2. Midden in de nacht door de storm voor een appel
3. Mijn grote vriend
4. Inbreken in school, gered door het licht

1. Het jongetje dat in de kuil viel

Dit verhaal gaat over een jongetje dat in een hele diepe kuil valt waar hij alleen niet uit kan komen. Vervolgens komen er allerlei personages langs die hij kent uit zijn normale leven en allemaal hebben ze wat te zeggen en allemaal geven ze goeie raad maar niemand van hen lukt het om deze jongen uit de kuil te halen. Aan het einde springt een onbekende persoon in de kuil, het jongetje klimt op de rug houdt uit de kuil gegooid en gaat naar huis. Als hij ouder is geworden, besluit hij terug te gaan naar de kuil waar hij ziet dat zijn redder is omgekomen in de kuil. De link naar de kerst boodschap lijkt me duidelijk hier. Jezus redt ons door in onze wereld te stappen.

2. Midden in de nacht door de storm voor een appel

Dit is een onzin verhaal. Ik leg op een overdreven wijze uit hoe ik midden in de nacht, terwijl ik net in bed lig en het buiten stormt, bedenk dat ik een appel heb laten liggen op een bankje in het bos. Daarna stap ik mijn bed uit om te beginnen aan een barre tocht om mijn appel te redden. Kinderen geven uiteindelijk zelf wel aan wat een onzin dat is. Dat is makkelijk. Het is moeilijker om hier een link naar kerst te ontdekken. Mijn link: voor veel mensen lijkt het kerstverhaal onzin. De Koning der koningen die geboren wordt in een stal. Maar we moeten ons bedenken dat het hem niet om een appel ging maar dat het Hem gaat om jou en om mij en om alle andere mensen in de wereld die ooit hebben geleefd en die ooit zullen leven. Hij had er heel veel voor over om ons te redden. En kerst, de geboorte van Christus, is de start van zijn tocht op aarde.

3. Mijn grote vriend

Dit verhaal is het toneelstuk dat we hebben opgevoerd in Maljevac. Het gaat over een jongetje dat het bos inloopt om zijn opa te bezoeken. Hij vindt een beer die ligt te huilen omdat hij een splinter in zijn poot heeft. Daarna wordt hij lastig gevallen door de grote boze wolf die hem laat zien dat hij sneller is en heel veel sterker en dat hij hem dus gaat opeten. Het jongetje kan daar niks mee tegen inbrengen totdat de grote beer verschijnt die zegt: "Hij is misschien niet snel, hij is misschien niet sterk maar hij heeft wel een hele grote vriend." Hier even aandacht voor de grote vriend die Jezus voor ons wil zijn als wij het zelf niet meer kunnen. Kerst leert ons dat wij het zelf niet kunnen en dat we een nieuwe mens nodig hebben, een mens die uit God geboren is.

4. Inbreken in school, gered door het licht

Dit is het verhaal dat vorig jaar omgezet naar een video waarbij de kinderen in Kroatië toneel hebben gespeeld. Een groepje kinderen uit een klas hebben slechte cijfers krijgen het briljante idee om in te breken op school om zo hun cijfers aan te passen binnen de computer van de leraar. Het lukt hun de voordeur te openen maar die valt achter hem dicht wordt door het pikkedonker is en ze niet meer weten waar zij heen moeten gaan. Een scholier is achtergebleven en die staat buiten biedt aan om door het raam naar binnen te schijnen zodat de andere scholieren de uitgang kunnen vinden. Er is twijfel want als die lamp aangaat dan zal de bewaker dat kunnen zien. We noemen kerst het feest van licht en zeggen dan "het licht kwam in de wereld". Dat is mooi maar de bijbel leert ons dat de mensen de duisternis liever hadden dan het licht. Waarom? Omdat licht duidelijk maakt wat we allemaal fout hebben gedaan of hoe fout we eigenlijk zijn. De komst van Jezus en het leven van Jezus maakt ons duidelijk hoe goed hij is, en hoe zwak wij zelf zijn. Wil jij het licht van God in je leven? Dan heb je reden om kerst te vieren.