Gelijkenis: bouwen op zand of op de rots

We hebben weer een leuke zondag achter te rug met de jongens van Formule 1 (groep 6, 7 en 8 basisschool) van de Evangelische Gemeente Jonah in Ede. Leuk incident voorafgaand aan de zondag (zaterdagavond):

Ik ben bezig programma voor te bereiden maar weet eigenlijk niet wat het thema is wat op programma staat. Lijkt me toch wel handig om de gezamelijke lijn vast te houden en ga op zoek maar kan tot 's avonds niet achterhalen wat thema van morgen zou moeten zijn. Als ik in de avond mijn zoontje van 8 naar bed breng, wil hij zelf een verhaal uitkiezen. Hij kiest de kinderbijbel (had net zo goed een ander boek kunnen kiezen) en kiest het verhaal van de bergrede en daaraan vastgekoppeld het verhaal van de wijze man die zijn huis bouwt op de rots. Terwijl ik dit verhaal aan hem vertel (ik vertel eigenlijk altijd zonder voor te lezen) bedenk ik me dat dit een goed thema voor de jongens van Formule 1 zou zijn en denk er over om hier een programma voor in elkaar te knutselen. Vervolgens belt mijn collega van het kinderwerk. Hij weet te achterhalen wat er volgens het programma, de volgende dag behandeld zou moeten worden. Je raad het al, het is het verhaal van de wijze man die bouwde op de rots en de dwaze man die bouwde op het zand. Kortom, daar ging het gisteren over.

Ingredienten

  • - Verhaal van de wijze en de dwaze man
  • - Vragen: is dit een waar gebeurd verhaal of niet? Door wie is het bedacht en verteld? Wanneer, in wat voor situatie? Waar gaat het eigenlijk over? Waarom vertelt Jezus dit verhaal? Wat bedoelt Hij met dit verhaal?
  • - Drie youtube filmpjes (zie hieronder):
  • - Een lijst met dingen, gebeurtenissen etc. die te maken hebben met bouwen op zand of bouwen op de Rots. Ik leg twee grote papieren neer en geef elk kind een briefje met daarop één van de genoemde zaken. Zij moeten nadenken bij welk fundament dit hoort, opplakken, en vervolgens uitleggen waarom dit volgens hen bij dit fundament hoort.
    • - Lijst Zand: Je plaats in de groep (populariteit), stoere vrienden, nieuwe iPhone, je haar zit goed, je papa heeft een nieuwe baan, je krijgt meer zakgeld dan je vriendje, of een betere fiets, of bioscoopkaartjes, je hebt ontdekt hoe je snel rijk kan worden, je hebt een grote mond tegen je juf, je luister liever naar je vrienden dan naar je ouders, iemand valt en jij lacht, je gaat naar school omdat je bang bent voor straf.
    • - Lijst Rots: God is je Vader, je bent waardevol voor God, je helpt je ma met de afwas, je bezoekt een alleenstaande oma, je bent aardig voor je juf (ook al is zij eigenlijk heel vervelend), een jongen op het plein noemt jou "loser" en jij zegt (en denkt):"leuk dat je er bent!", je leest in de bijbel, je bid elke dag omdat je het belangrijk vind om met God te praten, iemand valt en jij helpt, je vriend is verdrietig en jij koopt iets leuks voor hem, je spaart van je zakgeld voor een kind zonder ouders dat je zelf niet kent, je gaat naar school omdat je iets goeds met je leven wilt doen.