Vandaag stond "Ester" op het programma. Als heldin. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet de details wist van het verhaal. Ik kende de grote lijn. Ester is heldin omdat ze besluit toch naar de koning te gaan om gratie te verkrijgen voor haar (Joodse)  volk en het risico is dat ze dit bezoekje met de dood moet bekopen. Maar ik had even geen tijd om alle details op een rij te krijgen.

Maar kinderen en tieners binnen de kerk weten vaak al heel veel. Daar heb ik vandaag gebruik van gemaakt via de stuiterbal quiz. Ik deelde de groep kinderen in, in twee kleinere groepen. Groep 1 en 2. Vervolgens stel ik een vraag en laat de stuiterbal door het lokaal stuiteren. Degene die de bal te pakken weet te krijgen mag een antwoord geven. Pak je de bal en je weet het antwoord niet, dan verdien je daarmee een strafpunt voor je groep. Dus als een kind het antwoord niet weet, dan hoeft hij of zij niet achter de bal aan te stuiteren.

Het resultaat was dat de kinderen samen de kern van het verhaal heel goed konden uitleggen. Ook details komen naar voren. Natuurlijk is het nodig om ook zelf het verhaal te lezen en te bestuderen om vervolgens verder te kunnen uitleggen maar voor zo'n eerste kennismaking met een Bijbelse persoonlijkheid, lijkt de aanwezig kennis van de kinderen echt voldoende.

Succes allemaal en laat even weten of en hoe jullie gebruik maken van de kennis van de kinderen. Laat ook even weten als je het hebt aangedurfd om een stuiterbal quiz te doen bij de zondagschool. Ik gaf leiding aan een groep van tien jongens deze ochtend (9 tot en met 12 jaar) en daar werkte het heel goed.

Groeten, Meindert