Het Leeuwenkamp aan de zee in Posedarje, Kroatie, was een groot succes. Hieronder het programma met veel programma ideeen.

 

Beste kinderen en jongeren van de Leeuwenbende,

Over enkele dagen begint ons Leeuwenkamp. Nu moet ik (Meindert) heel hard bezig om een programma in elkaar te zetten en ik help mezelf daarbij door te schrijven. Dus deze open brief is eigenlijk een helicopterview over het aanstaale.nde programma aan de zee.

Jullie zijn de Leeuwenbende, een kinder- en jeugdclub in Kroatie. Nu klinkt dat wel stoer maar waar gaat het hier eigenlijk om? Waarom een Leeuwenbende en geen Kikkerzooi? (Voor kringgesprek: Klik hier voor ideeen) Een leeuw spreekt tot de verbeelding. Die is groot, sterk en de koning van de Jungle. Op zich genoeg redenen om jullie jezelf de Leeuwenbende te noemen. Zoals jullie wel weten is ons project (Projekt DUGA) er voor jullie om jullie te helpen. Dus als ik jullie help met de Leeuwenbende dan betekent dat dus dat ik geloof dat dit goed voor jullie is en dat het jullie kan helpen. Jullie willen als leeuwen zijn? Goed, maar dan vraag ik jullie: wat kun je leren van een leeuw waar jezelf ook nog wat aan hebt? Een voorbeeld. Ik zie een leeuw op tv en die besluipt een hert. En ik zie hoe geduldig die leeuw tot het juiste moment wacht en dan ineens springt hij uit het hoge gras tevoorschijn en met hoge snelheid en grote kracht haalt hij dit arme hert in. Jullie willen zijn als een leeuw? Wat kun je hier dan van leren?

 • Geduld is belangrijk, je moet kunnen wachten, het juiste moment herkennen, niet toegeven aan de zin om te eten.
 • Je moet fysiek gezond zijn, kunnen sprinten, vanuit stilstand heel snel weg kunnen rennen, kunnen springen en bespringen.

Ok, ik vind het best. We kunnen dit oefenen en jullie kunnen jezelf bewijzen deze week. Ik bedenk een geduldspel, een sluipspel, jullie moeten sprinten, springen en bespringen en vangen en overmeesteren. Maar ook wil ik aan jullie vragen: wat denk je hier aan te hebben in je eigen leven? Dat gaan we uitwerken in de kleine groepjes zodat je voldoende hulp krijgt van je groepsleider.

Kampregels

Kampregels zijn belangrijk. Het is ook belangrijk dat je ze begrijpt en dat je er mee eens bent. Kunnen jullie zelf kampregels bedenken? Dat mogen jullie even in je eigen groepje doen. Ik ga punten geven voor de beste lijst met kampregels. Even zelf een paar noemen:

 1. Je doet mee aan het programma en gaat niet zelf een programma bedenken
 2. Als je een ander idee hebt dan ga je niet mopperen maar praat je daarover in je groepje en met Meindert
 3. Je gaat nooit alleen het water in. Er gaat altijd een volwassene mee.
 4. enzovoorts.

Attributen

Deze week krijgen jullie spullen om te gebruiken. Elk groepje heeft een eigen emmer, shirts of een pet in de kleur van de groep, een plastic kist, borden, bestek bekers, enzovoorts. We gaan controleren welke groep het beste op de spullen past. Ook zijn er spullen die je zelf moet gaan maken. Als eerste gaan jullie een Leeuwenvlag maken in de kleur van van je groep. Die bewaak je de hele week. We gaan er ook nog een spel mee spelen. Ook krijg je per groepje eigen knutselspullen en stiften, potloden, klei, pennen, papier, lijm, een schaartje en een aantal tijdschriften en kranten. Aan het begin van de week gaan jullie per groepje een Leeuwenhonk inrichten op de kleine camping. Een plek waar je met elkaar kunt zitten als groepje en waar je de spullen bewaard. In dit Leeuwenhonk ga je ook met elkaar overleggen en het eerste overleg is een kennismakings spel. Vervolgens ga je samen een poster maken. Je mag knippen, plakken, schrijven, tekenen en schilderen maar de poster moet gaan over de vraag: wat is het karakter van een echte leeuw. En 's avond mag je die poster in de groep gaan presenteren.

Ook gaan jullie een maskotte maken. Van een leeuw. Dat is een grote pop en ik zal uitleg geven hoe je dit kunt doen. Deze leeuw moeten jullie beschermen deze week want een leeuw beschermt zijn gezin heel goed.

Het karakter van de Leeuw

Ok, jullie hebben natuurlijk prachtige posters gemaakt en een interessante uitleg gegeven. Wat zeggen jullie nu? Willen jullie zijn als en leeuw? Of ben je al als een leeuw. Waarin wel en waarin niet? Waar zou je in willen groeien? Even wat interessants: jullie weten dat ik graag met mensen over hun geloof praat en dat ik graag praat over Jezus. Nou, wat denken jullie van het karakter van Jezus. Lijkt die op een leeuw? Waarom wel en waarom niet? Tja, er zijn toch heel veel mensen die denken dat Jezus een zacht gekookt eitje is. Slaat iemand je op de linkerwang, dan moet je de andere toekeren. En Hij liet zichzelf gewoon doodmaken! Dat lijkt niet echt op een leeuw. Maar weten jullie dat juist Hij de titel "Leeuw" heeft gekregen? Hij is de Leeuw van Juda. Wat zou dat nu kunnen betekenen? Blijkbaar lijkt het karakter van Jezus dus wel op een leeuw. En als jij wilt zijn als een leeuw, dan moet je dus ook zijn zoals Hij. Hmmmm, genoeg om over na te denken.........

Een leeuw is helaas niet altijd goed bezig.....

Ook hier aan we een ochtend aandacht aan geven: een leeuw kan dan sterk en machtig zijn maar dat betekent niet dat hij altijd goed bezig is (helaas). Klik hier voor ideeen, een spel, uitleg en een toneelstuk.

Activiteiten

 

 1. Baseball in het water. Drijvende honken, ondiep water, zandstrandje. Bal is een softbal en die wordt geslagen vanaf strand, rennen door het water etc.
 2. Koken. Elke dag kookt een andere groep. Die mogen eigen recept bedenken en moeten tafels aankleden etc. Verzorgen ook het avondeten.
 3. Snorkelen, duiken, zwemles, diploma
 4. Het leeuwen paspoort. Je kunt een aantal visums verdienen. Elk visum betekent dat je geslaagd bent voor een test. Na afloop krijgen de kinderen een Leeuwen oorkonde met daarop alle prestaties.
 5. Volleybal op strand met mobiele volleybal net
 6. Hockey
 7. Flessenvoetbal (nee Meindert, je mag niet meedoen, pas op je knie)
 8. De tocht door de Jungle. De kinderen gaan als leeuwen door de stad (Jungle) en komen in situaties terecht waarin ze zich als leeuw moeten laten gelden. Klik hier om te kijken hoe we dit tijdens dit kamp hebben uitgewerkt.
 9. Een speurtocht met alleen de zichtbare aanwijzingen. Bijvoorbeeld. Ze lopen kamp uit en zien dan "Antonio" als aanwijzing en dat is dan een naam van een pizzeria. Daar moeten ze dan heen en gaan verder met de volgende aanwijzing. 
 10. Kleurrijke stenen en schelpen maken. Dit zijn souvenirs die ze onderling mogen ruilen of verkopen en waarmee ze ook punten kunnen verdienen. De meeste punten krijgen ze als het ze lukt hun souvenir te verkopen aan een toerist. 

Lessen:

 1. Je bent niet alleen en je staat er niet alleen voor. Je bent deel van een groep en de groep heeft je nodig. Klik hier voor een uitleg van deze les. 
 2. Het karakter van de leeuw. Wat kun je er van leren?
 3. De Leeuwen Koning

* Levend stratego met variatie Leeuwen; wordt gespeeld in Posedarje in stadje en aan strand. (deze link verwijst naar de uitwerking op Scoutpedia) Klik hier om te kijken hoe we dit tijdens dit kamp hebben uitgewerkt.

 * Klik hier voor bijbelteksten waar een leeuw genoemd wordt. (Engels)

* Klik hier voor quizvragen over de leeuw.

* Plattegrond en indeling kamp