Kika (oma Kika) is sinds januari 2014 definitief verhuisd naar ons huis. Dat betekent dat we de volledige zorg, inclusief de verpleegkundige, op ons hebben genomen. Haar pensioentje van 220 Euro (verkregen vanwege verblijf in werkkamp in tweede wereldoorlog) is van haar afgenomen sinds januari en dus hebben we ook de financiele zorg op ons genomen. Kika kan niet meer naar haar huis terug. Daarvoor is ze te zwak.

  • Matthijs uit Nederland verblijft sinds een maand bij ons in Brusovaca. Hij blijft nog zeker 3 weken en gaat zijn mogelijkheden hier overwegen. ( Facebook profiel: https://www.facebook.com/mrkuifie ; Verslag van zijn wandeltocht: https://www.facebook.com/cap2cap en http://www.capitaltocapital.nl/)

  • Manuel en Samuel gaan weer naar school in Maljevac. De schoolinspectie in Nederland heeft na aarzelen toestemming gegeven om naar Kroatie te gaan onder voorwaarde dat we werken aan situatie waarbij heen en weer reizen niet meer mogelijk is.

  • Kortom: we zijn ook met de toekomst bezig en ik (Meindert) heb het idee dat we deze hele zomer hier nog kunnen zijn en ook volgend jaar nog maar dat we dan het werk in Kroatie anders moeten organiseren omdat we als gezin dan niet meer voor zulke lange periodes in Kroatie kunnen blijven. Natuurlijk kan zowel ik als Samira los van elkaar en projectmatig nog veel organiseren maar als gezin zullen we alleen nog de schoolvakanties naar Kroatie kunnen. (vanaf 2016?)

  • De Leeuwenbende is alweer gestart met het zomerprogramma. Afgelopen zaterdag was onze eerste clubontmoeting en we waren met z'n 14-en. Een heel leuk begin en samen hebben we een lijst van ideeen gemaakt met alles dat we deze zomer met elkaar willen gaan doen.

  • De lijst van wensen voor deze zomer: de bijenclub (kinderen hebben allemaal een eigen bijenkast, wij kopen een bijenvolk voor hen en zij leren dit onderhouden en aan het einde van de zomer kunnen we de honing in Nederland verkopen), zomerkamp aan de zee (liefst al vroeg in de zomer zodat we ook daarna verder kunnen met dezelfde groep kinderen en jongeren), breakdance en straattheater, koken, sporten (voetballen, hockey, baseball e.a.), zomercompetitie waarbij gedurende de hele zomer de verschillende groepjes punten kunnen scoren voor van alles en nog wat, timmerclub, handwerken, bezoeken alleenstaande ouderen, toneel en film club, engelse les, computerles en dan nog een tiental ideeen. (Let op: al deze zaken krijgen ook werkelijk aandacht bij ons en zijn niet alleen theoretische wensen van de kinderen).

  • Dagelijkse leven: er is heel veel gras te maaien, we willen de omheining rond het hele land afmaken en Edis helpt mee (400 meter), we denken erover om een aantal schapen te nemen voor het gras en voor Edis om te werken, Dragan heeft werk gevonden, Ismet heeft tijdelijk werk maar denkt erover om mogelijk terug te komen bij ons, Eldin gaat morgen trouwen met Kristina die elkaar bij ons tijdens het zomerprogramma van 2012 hebben leren kennen, Samira is druk met tuinieren en met haar familie (zus en neven uit Amerika zijn overgekomen), Husein (mijn schoonvader) probeer ik te overtuigen om met mij mee te gaan om zijn gezondheid te laten controleren in Kroatie (en niet in Bosnie), Kika wil haar huisje en land aan ons in beheer geven, ik (Meindert) ben 5 dagen in de week aan het werk voor Spiderman Webdesign Wageningen (www.dewebmeester.nl)

  • Directe hulpvraag voor Kika: Wie zou haar met een maandelijks bedrag(je) willen ondersteunen? Haar kosten: verzekering 12 euro, medicatie 10 euro, electra 10 euro, hout per maand 50 Euro, eten en drinken per maand 50 Euro, telefoon 7 euro, zakgeld (kadootjes, wol, hygiene, e.a.); Totaal ongeveer 180 euro per maand.

  • Een altijd terugkerend aandachts- en gebedspunt: een enthousiaste kinder- en jeugd groep waar we deze zomer mee kunnen werken. 

  • En: we zouden graag groepen ontvangen (van bijvoorbeeld Jeugd met een Opdracht, DTS Outreach) deze zomer.

Voorlopig even: tot zover. Groeten van Emmanoëlla, Samuel, Manuel, Samira en Meindert en ook van Kika en Matthijs

--------------------------------------------

Bijdragen voor dit werk, voor de jongeren, voor Kika, voor onderhoud bus, onderhoud terreinen of zomerkamp, kunnen worden overgemaakt op rekening p4723003 en IBAN NL24INGB0004723003 ten name van "Stg Jonah inz. outreach Krajina" te EDE.