To do:
Doel:
Verbouwen, repareren, opruimen, inrichten van de terreinen behorende bij adres: Donja Brusovača 8, Vojnić, om gelegenheid te geven aan groepen om Projekt DUGA te bezoeken en mee te doen binnen het programma van Projekt DUGA. Projekt DUGA is het geheel aan activiteiten dat in Kroatie wordt aangeboden door de Kroatische stichting “Crosspoint”. Alle werkzaamheden betreffende Projekt DUGA worden verzorgd door vrijwilligers.

Huidige situatie:
Terreinen (3,5 ha), huis, erf en bijbehorende schuren zijn in 2004 gekocht door Meindert Jorna. Het plan was om, in samenwerking tot de organisatie Worldpartners uit Renkum, een commerciele camping te bouwen die op termijn zou zorgen voor voldoende inkomen voor het gezin Jorna om hun zendingsactiviteiten te kunnen blijven uitvoeren en om tevens inkomsten te genereren voor de financiering van de verschillende activiteiten van Projekt DUGA.  Vanwege ziekte is de werkgroep Kroatie die zich voor Worldpartners inzette, weggevallen waardoor ook Worldpartners zich in 2008 heeft moeten terugtrekken. Het gezin Jorna heeft de camping plannen in 2008 overgenomen. Na 6 jaar werken aan dit plan (2005 – 2011) blijken de benodigde (tijds)investeringen veel hoger en de verwachtte inkomsten mogelijk lager. Het gezin Jorna wil deze verantwoordelijk niet alleen dragen en heeft het volgende besloten:
-    Het werk van Meindert en Samira is zendingswerk: organisatie van activiteiten voor jongeren, jeugdkampen, verdelen van hulp, bezoeken van ouderen om zo het Evangelie uit te leggen aan de bewoners van de Kordun.
-    Daardoor hebben Meindert en Samira niet de tijd of financieen om een eventuele commerciele camping af te bouwen.
-    De Kroatische wet biedt echter ook de optie van “gezinscamping”, een camping met maximaal 7 kampeerplaatsen voor in totaal 25 gasten.
-    Besloten is om deze gezinscamping, de terreinen en rest van aanwezige faciliteiten en schuren ten dienste te stellen aan hun zendingsdoel. De gezinscamping en bijbehorende terreinen zullen gebruikt worden als zendingspost, gelegenheid voor groepen en individuen om te verblijven, te kamperen en te overnachten om zo tot hulp te zijn binnen het zendingswerk. Binnen die constructie kunnen ook grotere groepen dan 25 personen verblijven bij Projekt DUGA.
-    De camping heeft daardoor geen commercieel karakter, er zullen geen commerciele tarieven gehanteerd mogen worden, al zullen er wel onkosten berekend moeten worden. De verwachting is (en de ervaring heeft geleerd) dat campinggasten via donaties uiteindelijk meer zullen betalen dan we zouden verdienen aan het runnen van een camping.
Om dit alles mogelijk te maken, moet het volgende worden gedaan:
Stap 1: Opruimen
-    Sorteren van alle aanwezige materialen. Sinds 1999 is er vanaf deze locatie een veelheid aan humanitaire hulpgoederen verdeeld. Veel overblijfselen zijn al opgeruimd maar voormalige opslagschuren dienen nu een andere functie te krijgen. Vanaf begin mei 2012 is door twee verschillende groepen (YwaM Amsterdam en groep bouwvakkers uit Waddinxveen) hard gewerkt aan dit onderdeel. Grof vuil is weggebracht, grote schuur heeft globake indeling gekregen, terrassen zijn leeggehaald, varkenstallen leeggehaald en nieuwe opslagbestemming gekregen. Nog te doen: sorteren klein materiaal en gereedschappen en sorteren en uitzoeken computeronderdelen en veelheid van administratie, foto's en ander papier materiaal.
-    Timmeren van kasten, opbergruimtes, kisten, ophangen van planken etc. om opruimen van overgebleven materialen mogelijk te maken. Dit is voor een groot gedeelte gedaan door de groep uit Waddinxveen. Alleen inrichten van gereedschapskisten en kisten voor opbergen klein materiaal zijn nog nodig.
-    Inrichten van overgebleven stal (3 kleine ruimtes) en grote schuur.Bijna afgerond.
Stap 2: Afbouwen woonruimte
-    Afmaken centrale verwarmings installatie. Reparatie nodig en vervangen enkele stukken leiding. Kosten: 200 Euro + 3 dagen werk.
-    Afmaken electrische installatie op eerste woonverdieping (waar gezin Jorna woont). Geheel afgerond door groep uit Waddinxveen.
-    Afmaken electrische installatie op benedenverdieping (gastenverblijf, terrassen, schuurtje, kantoorruimte). Geheel afgerond door groep uit Waddinxveen.
-    Aanleggen electrische installatie op zolder (gastenverblijf met 15 slaapplaatsen). Geheel afgerond door groep uit Waddinxveen.
-    Afbouwen sanitaire ruimte op eerste verdieping, installeren plafond.
-    Aftimmeren zolder, aanbrengen isolatie in plafond, timmeren boekenkasten. Afgerond door groep uit Waddinxveen; boekenkasten getimmerd door Niek. Stap 3: Electriciteitsnet
-    Aanleggen electriciteitsnet op gezinscamping. Benodigde investering 500 Euro + 5 dagen werk.
-    Aanleggen electriciteitsnet bij overgebleven terreinen, speelvelden, blokhutten en barbecueplaatsen. Dit wordt meegenomen bij afwerken eerste punt.
-    Aanleggen electriciteitsnet binnen sanitair gebouw. Afgerond door groep uit Waddinxveen. Stap 4: Sanitairgebouw

Installeren zonneboilers: kosten 100 Euro en 2 dagen werk

- Reparatie dak: 1 dag werk

- Reparatie en vervangen aanvoerleidingen: kosten 30 Euro en 1 dag werk

Stap 5: Speelvelden

- Afwerken Jeu de Boule terrein en installeren basketbal

- Maken en installeren van Volleybal net

- Omheining mini and voetbal terrein

- Egaliseren voetbalveld, gras zaaien, goals afwerken, randen bijwerken, lijnen

 

Stap 6: zwembad en picknick terrein bij beekje

- Ingraven zwembad: 5 dagen werk (5 x 20 Euro) door 1 persoon

- Aanvoer, afvoer water inclusief filter

- Picknicktafels maken en plaatsen

Belangrijk: de zaken die hier genoemd worden zijn "extra". Als eerste moeten de zaken zoals genoemd onder "verantwoordelijkheden" worden uitgevoerd en de financiering hiervan zijn gegarandeerd om vervolgens met de hier genoemde zaken verder te kunnen.