×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 42 niet laden

zaterdag, 19 september 2015 19:07

Deuren in je hart

Dit seizoen gaat het bij ons in de gemeente binnen het kinderwerk(kerkelijke gemeente, Evangelische gemeente Jonah in Ede) over "hartszaken". Dat is eern breed onderwerp en je kan er echt alle kanten mee uit. Hierbij wat ideeen:

-Wat wordt er figuurlijk met "hart" bedoeld? Dit thema komt heel veel terug in allerlei songs maar ook in de Bijbel. Het is een centrum van gevoelens en overtuigingen en de plaats waar onze passie zit en beleefd wordt. Met "hart" bedoelen we eigenlijk vaak "liefde voor" of "passie voor". Ik vraag aan de kinderen wat zij denken dat er in die songs bedoeld wordt met "hart" en ook zij komen snel met "liefde".

- Nu kan je een schoon of rein hart hebben (Zaligsprekingen: "De reinen van hart zullen God zien") of een donker hart. Vraag waar ik de eerste les aandacht aan wil geven is: wat laat je toe in je hart? En daarmee samenhangend: wordt je hart daarmee schoner of donkerder? Ons hart kent allemaal deuren. Jezus zegt: "Ik sta aan de deur en ik klop...". Mag Hij binnenkomen? Of laat je liever andere zaken toe?

- Ik vertel het verhaal van Kain en Abel. Leg uit hoe het hart van Abel puur en echt was naar God toe. Hij hield echt van God en gaf Hem het beste dat hij had. God was blij met Abel. Het hart van Kain had andere interesses. Hij geeft niet het beste dat hij heeft maar geeft vanuit een gevoel van verplichting ook maar iets aan God. God was er niet blij mee. Kain wordt boos. Waarom? Kain was jaloers en liet boosheid en jalouzie toe in zijn hart. Goe waarschuwt hem: pas op Kain, van kwaad komt erger! Pas op wat je toelaat in je hart. Kain luistert niet en het resultaat is dat hij zijn broer doodslaat.

- Dus: we moeten oppassen wat we toelaten in ons hart. Maar wat laat jij toe in je hart? Waar luister jij naar? Naar Jezus die klopt of naar anderen dingen? Voordat ik deze vraag stel, deel ik de groep op in twee kleinere groepen en zij moeten binnen enkele minuten zoveel mogelijk zaken opschrijven waar zij naar luisteren. Groep 1 heeft 18 dingen, groep 2 heeft 12 dingen maar bij controle blijken ze beiden 10 zaken over te houden. Dat zijn zaken als: ouders, vrienden, muziek, televisie (nieuws), trainer, meester en juf, familie, boers en zussen enzovoorts.

kartonnen hart programma kinderen

- Ik heb een groot kartonnen hart gemaakt met allemaal deurtjes erin (Zie foto). Achter elk deurtje is de helft van de deuren zwart en de andere helft wit. Elke deur heeft een nummer en ik heb genoteerd welke deur zwart is en welke wit. Nu ga ik situaties beschrijven en de vraag is steeds: luister jij daarnaar? Of: doe jij de deur daarvoor open? Kind kiest nummer van deur, ik lees vraag voor en kind mag deur opendoen om zo te ontdekken of deur tot een wit of tot een zwart hart leidt.

- Ik leg uit dat er niemand is die met een compleet schoon hart geboren wordt. Allemaal zijn we geboren uit vaders die zelf ook niet 100% een schoon hart hadden. Ja, Jezus wel. Die is geboren uit God. Dus ons doel is niet een schoon hart te behouden maar om een schoon hart te krijgen. Ik heb een groot wit schildersdoek gekocht en nu gaan we van links naar rechts dit doek met elkaar beschilderen en dan gaan we van donker naar licht. Van een donker hart naar een schoon hart. Kinderen bedenken zelf wat zij vinden dat bij een donker hart hoort en wat bij een wit hart hoort.

- Om een schoon hart te krijgen en te behouden moet je dus luisteren naar de juiste dingen. Maar wat is luisteren? Ik laat twee kinderen samen met mij toneel doen: een vader had twee zonen. Hij vraagt de éne om de auto te wassen en straat schoon te maken en die zoon zegt dat hij dat zal doen maar doet het niet. Vervolgens vraagt hij het aan de andere zoon en die zegt dat hij geen zin heeft maar uiteindelijk doet hij het toch. Wie heeft nu geluisterd? De tweede dus. Wat is luisteren? Dat is gehoorzamen. Dus de vraag is niet: waar luister jij allemaal naar in je leven maar vooral: wie of wat gehoorzaam jij allemaal in je leven?

- Mozes werd geroepen door God. Mozes zag er heel erg tegenop en wilde het eigenlijk niet doen. Toch luisterde hij. Maar spreekt God vandaag nog steeds zo tot mensen? Denk je dat Hij ook met jou kan of wil spreken zoals Hij met Mozes sprak? Kan je God verstaan? Dat zijn vragen voor de volgende keer.

 

zaterdag, 23 mei 2015 19:09

Pinksteren

Dit weekend is het Pinksteren. Het is eigenlijk een vreemd "feest". Bij een normaal feest vier je iets dat je is overkomen of iets dat iemand anders is overkomen en waar je dan blij om bent. Alleen met Pinksteren is dat anders. Kijk, een verjaardag vier je omdat je geboren bent. Het is je "birthday". Dat is je ooit overkomen. Andere verjaardagen vier je omdat iemand anders ditzelfde ooit is overkomen. 5 mei vieren we omdat ons allemaal de bevrijding is overkomen. Ook al hebben we die niet allemaal meegemaakt. Maar Pinksteren is in Nederland een feestdag terwijl de meeste mensen Pinksteren nog nooit hebben beleefd. En juist Pinksteren kan je pas echt vieren als Pinksteren je ook werkelijk is overkomen. Toch viert het grote deel van Nederland dit weekend Pinksteren zonder dat het hen is overkomen.

Met Pinksteren herdenken we de uitstorting van God's Geest. De Geest van God besluit te gaan wonen in Zijn Kerk. En dat zijn alle mensen die door Christus redding hebben gevonden. Nu denk ik dat een ongelovige heel blij mag wezen met deze uitstorting omdat het ongekend veel goeds heeft gebracht aan deze wereld. Maar het feest kan pas echt beginnen als die Geest ook in jou is neegedaald. Dus daar wil ik aandacht aan geven in dit programma.

Wat ideeen:

* Dit is een aardig platform (www.jop.nl) en ook een aantal goede ideeën wat betreft Pinksteren: http://jop.nl/werkvormen/aangestoken-door-de-heilige-geest

* Spel: blazen van pingpong balletje via rietjes. Kinderen moeten balletje "sturen" naar een bepaald punt. Zo doet God dat ook. Hij stuurt ons en gebruikt daarvoor Zijn Geest. Nu is God geen inbreker en je moet dus wel willen dat Hij je stuurt.

* Welk balletje kan je makkelijker op weg blazen? Een pingpongbal of een stuiterbal? Of een pinpongbal met zand? Een lege pingpongbal. Zo is dat met ons ook. Als we vol zijn van onszelf, dan kan God ons moeilijk op weg helpen met zijn Geest.

* Glas met water. Vies water. Hoeveel schoon water kan er nog bij? Niets. Kortom, als er schoon water in moet, dan moet er eerst vies water uit. Zo is dat ook met de vervulling met God's Geest. Die moet er wel inpassen. Als je een pingpongbal bent met zand, dan zal dat er eerst uitmoeten zodat er plaats is voor de adem van God.

* Vraag is dus: wil je dat? Wil je eigenlijk wel gevuld worden door de Geest van God? Wat betekent dat? Dat betekent dus dat je de leiding van God aanvaard en omhelst. Dat je er blij mee bent omdat je vertrouwt (gelooft) dat Hij het beste weet wat goed is voor je. Je geeft je aan Hem over en dan vervuld Hij je met Zijn Geest. Zo eenvoudig is dat. Lees Lukas 11 maar. God de Vader geeft Zijn Geest aan iedereen die daar om vraagt. Net zoals een gewone vader zijn zoon een stuk brood geeft als die zoon honger heeft. Die vader geeft dan geen steen.

* Foto serie over "Wind" met uitleg over betekenis wat betreft de Heilige Geest. Zie http://projektduga.nl/nl/community-dugatalk/42-super-user/photos/photo?albumid=48&photoid=382

maandag, 27 april 2015 20:13

Bouw je huis op de Rots!

We hebben weer een leuke zondag achter te rug met de jongens van Formule 1 (groep 6, 7 en 8 basisschool) van de Evangelische Gemeente Jonah in Ede. Leuk incident voorafgaand aan de zondag (zaterdagavond):

Ik ben bezig programma voor te bereiden maar weet eigenlijk niet wat het thema is wat op programma staat. Lijkt me toch wel handig om de gezamelijke lijn vast te houden en ga op zoek maar kan tot 's avonds niet achterhalen wat thema van morgen zou moeten zijn. Als ik in de avond mijn zoontje van 8 naar bed breng, wil hij zelf een verhaal uitkiezen. Hij kiest de kinderbijbel (had net zo goed een ander boek kunnen kiezen) en kiest het verhaal van de bergrede en daaraan vastgekoppeld het verhaal van de wijze man die zijn huis bouwt op de rots. Terwijl ik dit verhaal aan hem vertel (ik vertel eigenlijk altijd zonder voor te lezen) bedenk ik me dat dit een goed thema voor de jongens van Formule 1 zou zijn en denk er over om hier een programma voor in elkaar te knutselen. Vervolgens belt mijn collega van het kinderwerk. Hij weet te achterhalen wat er volgens het programma, de volgende dag behandeld zou moeten worden. Je raad het al, het is het verhaal van de wijze man die bouwde op de rots en de dwaze man die bouwde op het zand. Kortom, daar ging het gisteren over.

Ingredienten

 • - Verhaal van de wijze en de dwaze man
 • - Vragen: is dit een waar gebeurd verhaal of niet? Door wie is het bedacht en verteld? Wanneer, in wat voor situatie? Waar gaat het eigenlijk over? Waarom vertelt Jezus dit verhaal? Wat bedoelt Hij met dit verhaal?
 • - Drie youtube filmpjes (zie hieronder):
 • - Een lijst met dingen, gebeurtenissen etc. die te maken hebben met bouwen op zand of bouwen op de Rots. Ik leg twee grote papieren neer en geef elk kind een briefje met daarop één van de genoemde zaken. Zij moeten nadenken bij welk fundament dit hoort, opplakken, en vervolgens uitleggen waarom dit volgens hen bij dit fundament hoort.
  • - Lijst Zand: Je plaats in de groep (populariteit), stoere vrienden, nieuwe iPhone, je haar zit goed, je papa heeft een nieuwe baan, je krijgt meer zakgeld dan je vriendje, of een betere fiets, of bioscoopkaartjes, je hebt ontdekt hoe je snel rijk kan worden, je hebt een grote mond tegen je juf, je luister liever naar je vrienden dan naar je ouders, iemand valt en jij lacht, je gaat naar school omdat je bang bent voor straf.
  • - Lijst Rots: God is je Vader, je bent waardevol voor God, je helpt je ma met de afwas, je bezoekt een alleenstaande oma, je bent aardig voor je juf (ook al is zij eigenlijk heel vervelend), een jongen op het plein noemt jou "loser" en jij zegt (en denkt):"leuk dat je er bent!", je leest in de bijbel, je bid elke dag omdat je het belangrijk vind om met God te praten, iemand valt en jij helpt, je vriend is verdrietig en jij koopt iets leuks voor hem, je spaart van je zakgeld voor een kind zonder ouders dat je zelf niet kent, je gaat naar school omdat je iets goeds met je leven wilt doen.
zaterdag, 04 april 2015 21:16

Pasen 2015

Morgen willen Samira en ik een paas brunch klaarmaken voor de jongens van Formule 1 (groepen 6,7 en 8 basisschool; Evangelische gemeente Jonah). Ik verwacht dat dit programma van 10.30 tot 12.00 zal duren. Programma:

 • - samen tafel dekken en voorbereiden
 • - paasverhaal met smarties (als ik bepaalde kleur noem mogen zij die kleur smartie opeten)
 • - eierzoek wedstrijd
 • - het gescheurde doek. Uitleg van voorhangsel dat scheurde met gebruik van laken. Jongens scheuren allemaal een stuk van doek af. Dit is een moment van bezinning voor hen. Bedoeling is dat het stil is en we dus alleen dat scheuren horen. Jongens nemen stuk doek mee naar huis.
 • - aandacht voor het avondmaal, praten over de betekenis ervan. Neem druivensap mee en ongezuurde broodjes. Gaat dit verdelen en praten over wat Jezus er over vertelde. Ook aan elkaar vragen wat het persoonlijk voor je betekent of dat ze er mogelijk vragen bij hebben.
 • - jeu de boule met paaseitjes
 • - een verhaal. Ik vertel een onzin verhaal. Alsof ik tijdens laatste storm, midden in de nacht, ineens bedacht dat ik een appel had laten liggen in het bos van Rhenen en dat ik die op het bankje had laten liggen en hoe ik mijn bed uit ben gegaan om met de fiets naar Rhenen te gaan en hoe ik de dijk afwaaide maar niet wilde opgeven om uiteindelijk mijn appel terug te vinden. Onzin natuurlijk. Maar Jezus kwam, liet alles achter, alle veiligheid en zekerheid, werd geslagen, gespuugd, kroop door de modder, werd gedood..... en dat had Hij er allemaal voor over om JOU terug te vinden. Dat is Pasen.
 • Nog een idee: verhaal van de (bruine) banaan om te laten zien wat er gebeurt als iemand dood gaat. Hij gaat uit zijn oude schil en die schil wordt begraven. Jezus kwam terug uit de dood en terug in zijn schil. Maar wij mogen een nieuwe schil verwachten als we de oude schil achterlaten.
 • Nog een idee: een lege eierdop, kapot breken op iemands hoofd. Kern van Pasen is lege graf.
 • En ondertussen wordt de muziek afgespeeld van The Passion 2015 (Enschede) via youtube filmpjes. En natuurlijk gaan we eten tussendoor.

Een leuk programma. Als jullie als ouders willen helpen of mee willen doen, dan zijn jullie overigens van harte welkom! En we zouden heel graag van jullie horen (als dat nog mogelijk is) of jullie jongens er morgen wel of niet zijn.
Hartelijke groeten,
Meindert Arjan Jorna

zondag, 08 februari 2015 00:00

De verzoeking in de woestijn

Binnen de Evangelische Gemeente Jonah (Ede) geven we binnen het kinderprogramma van Formule 1 (basis school groepen 6,7 en 8) deze winter aandacht aan het thema "Met Jezus de diepte in" . Nadat we aandacht hebben gegeven aan de doop van Jezus, nu aandacht voor de verzoeking in de woestijn. Verzoeking? Wat is dat? Zo begint ons programma. Ik heb als eerst een mindmap gemaakt op mijn Android telefoon (Google Play app) om een overzicht te krijgen en dat helpt. Hierbij de afbeelding.

 

Eerste week (zondag):

 • Even praten. Wat is "verzoeking"? Op flipover ideeen van de kids opschrijven (hun mindmap) en zij geven aan: dat is een test, verleiding.
 • Vraag: maken zij dat ook wel eens mee? Op wat voor manier?
 • Hoe ging Jezus om met verleiding / verzoeking? Ik vertel inleiding, schets situatie in woestijn, leg uit wat de Satan als eerste probeert en vraag kinderen hoe zij denken dat Jezus heeft gereageerd. Tweede en derde verzoeking zelfde manier.
 • Hoe ga jij om met verleiding?
 • Delen groep in in twee groepen. Staan met zijn allen in een kring en elke groep stuurt één afgevaardigde naar midden van de kring. Eén is de verleider en de ander moet antwoorden. Vraag is: WWJD (What Would Jesus Do?). Ik wil dat ze zoveel mogelijk reëele situaties uitspelen en dit lijkt een aardige oefening voor ze.
 • Ik geef aan dat je niet altijd je antwoord hoeft uit te spreken. Geloof is iets dat je beschermt en richting geeft en dat mag je ook voor jezelf houden. Dus soms gewoon "nee" zeggen zonder dit te hoeven uitleggen.
 • Spel 2: ik beschrijf A4 papieren met tekst: een tekst van de verleider ("kom gaan we lekker wat stelen") en aan antwoord van God ("Ik heb een plan voor jou"). Dit wordt een stoelendans met papier ipv stoelen. Ik speel de verleider. Muziek gaat aan en kids moeten ronddansen "door het leven", muziek stopt en zij moeten zo snel mogelijk een A4 papier opzoeken en daar op staan. Verleider (ik) neem steeds een kind mee dat op verkeerde papier staat. Spel is succes. Jongens kunnen lekker fysiek bezig. Ze mogen zich best verzetten tegen hun tijdelijke ontvoering. Wel leuk juist.

 

Tweede week (zondag):

 • Even herhalen. Aandacht voor hoe Jezus antwooord gaf. Aandacht voor "beheersing". Hij denkt na en geeft niet zomaar een antwoord.
 • Spel: een quiz in combinatie met Mikado. De Mikado stokken worden op de grond gegooid (ik heb grote stokken, kringloop, 2 euro) en eerste vraag. Als in groepje iemand antwoord weet mag hij naar voren, moet eert een Mikado stok bevrijden (anderen mogen niet bewegen) en als dat lukt het antwoord geven. 
 • Rap. We oefenen de Rap en kids moeten in groepje eigen couplet bedenken. Samen oefenen we vervolgens de complete Rap die de volgende keer een vervolg kan krijgen. 
dinsdag, 18 november 2014 00:00

Deelnemers Leeuwenbende programma 2014

Hieronder een overzicht van alle deelnemers aan te Leeuwenbende programma wat betreft seizoen winter 2013 - zomer 2014:

maandag, 17 november 2014 00:00

Licht voor de wereld

Binnen de Evangelische gemeente Jonah in Ede, organiseren we in 2014 een programma rond de uitspraak van Jezus: "Jullie zijn het licht voor de wereld. Een lamp zet je niet onder je bed maar laat je zien zodat iedereen het licht zien." Binnen dit programma hebben we de volgende ideeën uitgewerkt:

 • Verhaal van verdwaling in het bos ('s nachts) om aan te geven hoe belangrijk licht is.
 • Toneel: jongeren onderling waarbij een gelovige jongere wordt aangezet op te stelen om aan te geven dat als je gelooft, je niet automatisch ook "licht" bent voor anderen.
 • Licht zijn, betekent: richting geven. Verhaal van Pietje die met een bootje in de mist belandt.
 • Je woorden geven richting en zijn "licht" of "donker". We laten de kinderen een poster maken met daarop uitspraken die "licht" verspreiden.
 • We doen een rollenspel buiten. We spelen allemaal één of meerdere roller uit en laten de kinderen in groepjes ons bezoeken en kijken of het ze lukt te reageren vanuit geloof (als "licht").

 

zaterdag, 23 augustus 2014 00:00

Takenlijst augustus 2014

De voorlopige takenlijst voor de laatste zomerweek in Kroatie