Zaterdag 04.08.2012 (4 augustus)

Aanleiding;

Jongeren die meedoen aan programma van Projekt DUGA lijken grote moeite te hebben met verantwoordelijkheid. Rommel wordt niet opgeruimd, ontbijt niet voorbereid en het is moelijk om hen een gedeelte van het programma of een zomerkamp te laten voorbereiden. Jammer.

Ideen:

1) Uitleg thema, aanleiding, aangeven dat ik hen wil motiveren om trouw te zijn

2) In de kring; verhaal lezen van 10 ponden (niet: 10 talenten uit Matt.25): Lukas 19:11

3) Indelen 4 kleine groepen (rood, groen, blauw, geel); wedstrijd. Elke groep een vel papier en 5 minuten om alle zaken op te schrijven waarin je trouw kunt laten zien inclusief voorbeelden.

4) Beoordelen van hetgeen opgeschreven is en punten geven; Praten hierover.

5) Kring. Iedereen over zichzelf zeggen waar hij / zij trouw in is.

6) Vervolgens over elkaar zeggen waar iemand trouw in is. Dobbelsteen: je gooit bijvoorbeeld 5 en vervolgens moet iemand die 5 plaatsen verder van je zit over jou iets zeggen over jou trouw (vriendschap, afspraken, opruimen, gezelligheid, op tijd komen, schoolwerk, liefde voor ouders; het helpt om hen heel veel voorbeelden te geven maar die heb je asl op papier staan - zie punt 3 - )

7) In de kleine groepjes; praten over: waar kun je meer trouw in tonen? Bidden voor elkaar.

8) Terug in grote groep; In kring. Iedereen moet nu zeggen waar hij of zij meer trouw in wil tonen. 

9) Spel: we hebben een klein hondje. Die moeten ze een kunstje leren. We hebben ook twee kleine katjes. Nu zetten we het hondje en de katjes onder de trampoline en elke groep moet proberen om die beestjes daar zo lang mogelijk te houden zonder ze aan te raken.

10) Spel: De kleine kinderen laten we "los" op het volleybalveld. Elke groep moet hen proberen te bewaken. de kleine kinderen proberen te vluchten. Worden ze getikt, dan moeten ze terug. Worden ze niet getikt, dan rennen ze naar een plaats waar een emmer staat met bekers water en zij gooien een beker met water over 1 van hun bewakers. Als alle kinderen gevlucht zijn, is het spel uit. Je kunt dit meten op een stopwatch of eventueel beoordelen bij welke groep de meeste n/ minste chaos ontstaat. Uitleg: op kinderen passen is een voorbeeld van "trouw zijn in het kleine" waardoor je geschikt wordt om ooit op het grote te passen (hele gemeenschap).