schild van geloof wapen uitrusting god programma

De afgelopen weken is er aandacht gegeven aan "De wapenuitrusting van God" zoals beschreven in Efeziers 6, bij de kinderclub in Ede. Zo hebben we samen zwaarden gemaakt, helmen, complete pantsers en een mooi schild. Volgende week aandacht voor het schoeisel. 

Ik hoop snel tijd te vinden om het complete uitgewerkte programma hier te publiceren en de verwachting is dat we dit programma ook gaan draaien bij de Leeuwenbende kinderclub in Kroatie in de zomer. 

Schild van het geloof

Het schild hiernaast is niet af. Maar we hebben een goed begin gemaakt. Vandaag (23.04.2017) hebben we voor de tweede keer een programma over het Schild van het Geloof gedaan. Dit waren de ingrediënten:

 

 

Warming up

Kinderen moeten opstaan. Ik zeg een woord (onderdeel van wapenuitrusting) en zij noemen de titel (oftewel: waarvoor dit gedeelte nodig is). Bijvoorbeeld: ik noem "Schild" en zij roepen "Geloof". Of ik zeg "Waarheid" en zij zeggen "Gordel" (Schild - Geloof, Pantser - Gerechtigheid, Zwaard - Woord van God, Schoenen - Bereidheid, Helm - Zekerheid / Redding, Riem - Waarheid). 

Dit hebben we vervolgens omgedraaid. Ik noem een situatie en kinderen noemen een onderdeel van de wapenuitrusting. 

Objectles "De drijvende sinasappel"

Nodig: een geschilde sinasappel, een ongeschilde sinasappel en een teiltje met water. Ik laat kinderen raden of de sinasappel zonder schil gaat drijven of niet. Daarna laat ik zien dat deze sinasappel gaan zinken. Vervolgens zelfde vraag voor de ongeschilde sinasappel. Die blijkt te drijven. Derde vraag is: wat heeft dit met de wapenuitrusting te maken? Vandaag krijg ik een nieuwe uitleg van de kinderen. De sinasappel met schil laat geen water toe en lucht blijft erin zitten. Dat is een mooie uitleg: een schil is er om ons te beschermen. Water mag de sinasappel niet in en het kwaad mag ons leven niet in. Vraag aan kinderen: waarom heeft fruit eigenlijk eens schil? Praten over vogels en ongedierte dat vrucht wil opeten. Allemaal mooie voorbeelden. Mijn oorspronkelijke uitleg was dat de sinasappel zonder schil laat zien dat we zinken zonder wapenuitrusting. Je kan "je hoofd niet boven water houden". Met wapenuitrusting wel. 

De ongeschilde sinasappel die je in vier stukken snijdt is een voorbeeld van hoe een gedeeltelijke wapenuitrusting (alleen schild bijvoorbeeld) ons ook niet kan helpen. Jij het stukje drijft maar gaat na een poosje zinken. 

Schild van vertrouwen: piepschuim

We hebben een piepschuimen dartboard gemaakt. Een grote piepschuimplaat met daarop in het midden een rood hartje en daarom heen grotere ringen in de vorm van harten. De kinderen moeten allemaal met een stift opschrijven wat ze belangrijk vinden en waar ze op vertrouwen maar ze mogen nog niets opschrijven wat met God te maken heeft. Hoe belangrijker hoe meer naar het midden. Famillie komt in het midden, samen met gezondheid. Daar omheen: vrienden, huisdieren en uiterlijk en verder naar buiten de spullen als laptop, playstation, fiets en mobieltje. 

We leggen uit dat dit schild ons niet goed kan beschermen. De dartpijlen gaat er recht in. Het zijn allemaal zaken die tijdelijk zijn en weg kunnen vallen. Vervolgens laten we de kinderen dartpijlen gooien op dit schild. 

Kahoot - Quiz

Er zijn leuke vragen te bedenken voor het onderwerp Wapenuitrusting. We hebben een quiz in Kahoot gedaan (zoek op gebruikersnaam: dewebmeester binnen www.getkahoot.com ), hebben de groep in 4 kleinere groepjes ingedeeld en elke groepje met één telefoon laten werken. Dat ging prima. 

Een echt schild

En uiteindelijk is het de bedoeling dat we samen één héél mooi schild maken wat we aan de muur kunnen hangen (zie afbeelding). Gewoon knutselspullen kopen bij Action of de Wibra en een plaat bij de Gamma en samen er iets moois van maken met teksten die ons kunnen beschermen.